h1

Tarja Filatov

Yksi tai kaksi äitiä ja lapsi on hyvä perhe

Lapsi tarvitsee turvallisen kodin. Tästä olemme kaikki samaa mieltä. Mutta siitä, tarvitaanko turvallisen kodin perusrakennusaineeksi naisen ja miehen muodostama yhteisö, mielipiteet jakautuvat.

Suomalainen perhe-elämä on muuttunut viimeisten vuosikymmenten aikana paljon. Monen sukupolven yhteisö, missä naimisiin mentiin nuorena ja muutettiin vanhaisännän ja -emännän talon toiseen päätyyn, katosi Suomesta 1950-luvulla. Tällöin muodostui käsite ydinperhe: saman katon alla asuivat enää vain äiti, isä ja yhteiset lapset.

Uusperhe-sana lanseerattiin Suomeen 1980-luvulla. 1990-luku toi tullessaan sinkut ja 2000-luku toi mukanaan dinkut ja sateenkaariperheet. Yhteiskunta on muuttunut monimuotoisemmaksi ja suvaitsevaisemmaksi – onneksi.

Perhe-elämän muutokset tuovat mukanaan uusia tarpeita. Lapsen hyvinvoinnin tai lapsen edun miettiminen on perheissä hyvin oleellinen osa vanhempien kasvatustehtävää.

Perheissä pohditaan lapsen etua lähinnä ihmissuhteiden laadun, lapsen tasapainoiseen kehityksen ja normaaliin elämänkulun sekä yhä useammin myös lapsen toimijuuden ja mielipiteen kuulemisen näkökulmasta.

Perheellisyys on ihmisen oikeus. Lapsillemme tulee turvata hyvät lapsuuden olosuhteet. Hyvien olosuhteiden luomiseen ei tarvita tiettyä seksuaalista suuntautumista, vaan sitoutumista lapsiin. Kun lasta rakastetaan ja hänet hyväksytään omana itsenään, hän saa parhaan lahjan, mitä elämiseensä tarvitsee.

Kun nainen yksin tai toisen naisen kanssa haluaa ja hankkii lapsen. Kyse on hyvin harkitusta toiminnasta. Lapsi on toivottu. Odotettu ja huolella harkittu. On käsittämätöntä, jos tällaiset lapset eivät saisi jatkaa oikeuttaan syntyä. Hedelmöityshoitolaissa on kyse ihmisoikeuksista, myös niiden lasten oikeudesta syntyä, joilla on vanhempanaan vain yksi äiti tai kaksi äitiä.

Hedelmöityshoitolaissa tulee hyväksyä naisten oikeus hoitoihin yksin tai yhdessä toisen naisen kanssa, koska muutoin sanomme jo syntyneille lapsille, että teidät on väärin synnytetty.

Joskus tuntuu, että Suomen asenneilmapiiri kulkee taaksepäin. Jos Perustuslaista päätettäisiin nyt, en ole aivan varma hyväksyisikö nykyeduskunta sen. Turvaahan perustuslakimme yksilön oikeuksia ja estää syrjintää sen verran kovin sanoin.

Lasten etua ei puolusteta luutuneilla asenteilla, vaan tukemalla kaikenlaisia perheitä ja edistämällä rakastavaa ja vastuullista vanhemmuutta.

työministeri
Tarja Filatov

%d bloggaajaa tykkää tästä: