h1

Sirpa Asko-Seljavaara

Hedelmöityshoitojen saatavuudessa säilyköön entinen käytäntö

Hedelmöityshoitolakia käsiteltäessä tulen äänestämään hallituksen alkuperäisen esityksen puolesta. En halua rajata hedelmöityshoitojen saatavuutta vain aviopareihin. Ymmärrän kyllä, että monilla tahoilla on uskonnollinen peruste vastustaa hedelmöityshoitoja yksinäisille tai naispareille. Yksinäiset naiset saavat kuitenkin tuhansia lapsia Suomessakin. ”Äpärälapsen” syntyminen ei suinkaan on synti.

Tutkimuksissa on todettu, että naisparien lapset on usein paremmin hoidettuja
ja onnellisempia kuin moni heteroparin lapsi.

Suomessa on pitkään jo ollut käytäntönä hedelmöityshoidon antaminen myös naiselle, joka elää naisparisuhteessa. Hoitoon pääsevät naiset valikoidaan erittäin tarkasti ja heidän mahdollisuutensa kasvattaa lapsi otetaan huomioon. Mikäli nainen ei saa hedelmöityshoitoa Suomessa, hän todennäköisesti hakeutuu Viroon tai Venäjälle, jolloin lapsi kuitenkin syntyy Suomessa. Komplikaatioita saattaa tällöin tulla.

Hedelmöityshoitojen tarve lisääntyy koko ajan, koska naiset heräävät haluamaan lasta liian vanhoina. Hedelmällisyys heikkenee jo 30 ikävuoden jälkeen. Onneksi hedelmöityshoidot ovat tulleet apuun.

En näe estettä hyväksyä avointa hedelmöityshoitolakia, kuten hallituksen esitys alunperin oli.

 

Sirpa Asko-Seljavaara
kansanedustaja, Helsingin terveyslautakunnan vpj., lääkäri

%d bloggaajaa tykkää tästä: