h1

Minna Sirnö

TAANTUMUS VOITTI YHDENVERTAISUUDEN

Eduskunnan lakivaliokunnan enemmistön tuore päätös rajata hedelmöityshoidot vain miehen ja naisen muodostamille pareille on raju takaisku. Pari vuotta sitten Suomessa vielä vahvistettiin syrjinnän vastaista lainsäädäntöä, ja samaa sukupuolta olevien parisuhteet on tunnustettu laissa jo neljän vuoden ajan. Nyt lakivaliokunnassa taantumus voitti yhdenvertaisuuden.

Rajauksellaan lakivaliokunnan enemmistö on valmis kirjaamaan lakiin eri ihmisryhmiä syrjivän pykälän. Lakivaliokunnan enemmistön päätös poikkeaa selkeästi Suomeakin sitovista kansainvälisistä ihmisoikeussopimuksista, joissa nimenomaan kielletään syrjintä sukupuolen tai sukupuolisen suuntautuneisuuden perusteella.

Oikeus perustaa perhe tunnustetaan yhtenä ihmisoikeutena monissa ihmisoikeussopimuksissa. Niissä ei kuitenkaan määritellä perheen käsitettä pelkästään miehen ja naisen väliseksi ydinperheeksi.

Vanhemmuutta ei ihmisoikeussopimuksissa määritellä myöskään vain isän ja äidin tehtäväksi. Ihmisoikeussopimuksissa korostuvat sosiaalisen vanhemmuuden ja huoltajuuden käsitteet sekä toivomus jatkuvuudesta lapsen kasvatuksessa.

Biologisilla siteillä ei enää adoptioiden, yksinhuoltajuuden ja uusioperheiden lisääntyessä voida määritellä vanhemmuutta. Tämän päivän suomalainen lapsuus perustuukin ennen kaikkea rakkauteen ja elämän arjen jakamiseen pohjaavaan vanhemmuuteen.

Siksi yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden periaatteiden kannalta onkin keskeistä, että hedelmöityshoitoja voidaan tulevaisuudessakin antaa eri sukupuolta olevien parien lisäksi myös naispareille sekä yksittäisille naisille.

Lakivaliokunnan enemmistö ei ole tähän valmis. Eduskunnan enemmistö sen sijaan toivottavasti tunnistaa perustuslakiimmekin kirjatun yhdenvertaisuuden periaatteen.

Minna Sirnö, kansanedustaja, vas.

%d bloggaajaa tykkää tästä: