h1

Kirsi Ojansuu

Hedelmöityshoitolakiesityksen tarkoitus on kirjata lakiin ja vahvistaa Suomessa jo kauan käytössä ollut hoitokäytäntö hedelmöityshoidoissa. On hienoa ja tärkeää, että hallitus on esityksessään päättänyt kohdella kaikkia naisia yhdenvertaisesti, parisuhteeseen katsomatta.

Minun on vaikea ymmärtää hedelmöityshoitolakiesitystä lakia vastustavien tahojen argumentointia. En ymmärrä, miksi jotkut haluavat kieltää toisilta vanhemmuuden. Jos joku haluaa vanhemmaksi, sitä on syytä tukea. Keneltä on pois se, että vanhempi saa toivomansa lapsen ja lapsi rakastavan vanhemman? Ketä hartaasti toivotun lapsen syntyminen satuttaa? Tahaton lapsettomuus taas on aina traagista.

Hedelmöityshoitokeskustelussa puhuttaa eniten hoitojen antaminen lesbopareille ja itsellisille naisille, vaikka he ovat marginaalinen joukko hedelmöityshoitoja tarvitsevien joukossa. Heille syntyy vuosittain noin kymmenen lasta hedelmöityshoidon seurauksena.

Joitakin ilmeisesti pelottaa, millaista hedelmöityshoidon seurauksena syntyvän lapsen on kasvaa yhden tai kahden äidin perheessä. Lesbo- homo- ja yksinhuoltajavanhempien perheissä kasvaneiden lasten kehitystä on tutkittu vuosikymmeniä kansainvälisesti. Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että lapsen hyvinvointiin vaikuttaa eniten se, kuinka paljon huolenpitoa ja rakkautta hän saa – ei vanhempien sukupuoli tai seksuaalinen suuntautuneisuus. Lapsen etu on syntyä toivottuna ja rakastettuna, eivätkä muille kuin heteropareille annettavat hedelmöityshoidot vaaranna sitä, päinvastoin.

Oleellisin asia koko laissa on, millaisissa oloissa haluamme että itselliset naiset ja lesboparit tulevaisuudessa lapsensa hankkivat. Näitä lapsia syntyy jatkossakin, oli laki millainen tahansa. Mielestäni on tärkeää, että Suomessa on kaikille naisille saatavilla turvallinen tapa tulla raskaaksi hedelmöityshoidoilla, joita tehdään valvotuissa olosuhteissa ilman sukupuolitaudin riskiä.

Lapsen hankkiminen satunnaisen vastaantulijan kanssa on miesten hyväksikäyttöä – sekä naisten ja lasten terveyden vaarantamista. On muistettava että suojaamattomassa yhdynnässä tarttuva HIV voi johtaa sekä äidin että lapsen kuolemaan.

Toisia huolestuttaa verovarojen käyttäminen muiden kuin heteroparisuhteessa elävien naisten hoitoihin. Kuitenkin yhteiskunta maksaa nyt – ja lakiesityksen mukaan valitettavasti tulevaisuudessakin – ainoastaan heteropariskuntien hedelmöityshoidot.

Hedelmöityshoidot ovat paitsi kalliita myös usein fyysisesti raskaita. Raskaiden ja kalliiden hoitojen seurauksena lesboparille tai itselliselle naiselle syntyvää lasta on totisesti toivottu. Ennen hoitojen aloittamista kaikki äidiksi haluavat naiset, sekä heterot, sinkut että lesbot, ovat käyneet lääkäreiden ja psykologien kanssa läpi toiveitaan ja odotuksiaan vanhemmuudesta sekä valmentautuneet hoitoihin ja äitiyteen. Lapsia ei hedelmöityshoidoilla hankita hetken mielijohteesta. Päinvastoin.

Meillä kansanedustajilla on mahdollista hyväksyä positiivinen ja elämänmyönteinen laki. Meillä on mahdollisuus asettua elämän synnyttämisen puolelle. Me voimme hyväksyä lain, joka ei vahingoita ketään ja joka ei vie keneltäkään mitään pois. Tämän lain hyväksymisestä seuraa onnellisia perheitä, toivottuja lapsia ja vähemmän ahdistuneita aikuisia.

Kirsi Ojansuu
kansanedustaja
Vihreät

%d bloggaajaa tykkää tästä: