h1

Jyrki Kasvi

Äidiksi sopimattomia naisia

Suomessa ei ole enää vuosikymmeniin säädetty lailla, millainen nainen on sopiva saamaan lapsen ja millainen ei.

Vuoden 1929 avioliittolaissa kiellettiin rotuhygienisistä syistä tylsämielisiä ja mielisairaita menemästä naimisiin, ja epileptikot ja kuuromykät joutuivat erikseen anomaan luvan avioliittoa varten.

Vuonna 1935 tuli puolestaan voimaan pakkosterilointilaki, joka antoi lääkintöhallitukselle oikeuden määrätä mm. psyykkisesti sairaat henkilöt pakkosteriloitaviksi. Naisten, erityisesti raskaana olleiden mielisairaiden naisten pakkosteriloinnit ja -abortit oli kuitenkin
aloitettu jo paljon aiemmin.

Myöhemmin lakia tiukennettiin, ja pakkosterilointipäätöksen saattoi tehdä jopa kunnanlääkäri, eikä siitä voinut valittaa.

Nyt Suomeen halutaan jälleen säätää laki siitä, millainen nainen on sopiva saamaan lapsen ja millainen ei. Eduskuntakäsittelyssä olevaan hedelmöityshoitolakiin on vaadittu muutoksia, joilla kiellettäisiin hoitojen antaminen naispareille ja itsellisille naisille.

Tutkimusten mukaan vanhempien sukupuolella ei ole mitään vaikutusta lapsen hyvinvointiin. Ainoana havaittuna erona on ollut se, että samaa sukupuolta olevien vanhempien lapset ovat hieman muita suvaitsevaisempia.

Ainoaksi motiiviksi rajata itselliset naiset ja naisparit hoitojen ulkopuolelle jää siis arvokäsitys siitä, millaisen naisen on sopivaa saada lapsi ja millaisen ei.

Seuraava looginen askel on kieltää lasten saaminen tällaisilta äideiksi sopimattomilta naisilta myös tavanomaisin menetelmin.

Hedelmöityshoitojen epääminen kun ei estä itsellisiä naisia tai naispareja tulemasta raskaaksi. Aina löytyy joku vastuuntunnoton mies, joka luovuttaa siittiöitään muumimukihedelmöitystä varten. Eikä baaritiskillä tarvitse kovin monen miehen korvaan supattaa ”sun ei tartte käyttää kumia, mä syön pillereitä”, niin luomuhedelmöitys on hoidettu.

Eikö hedelmöityshoito olisi sittenkin kaikille parempi vaihtoehto?

Jyrki J. J. Kasvi
kansanedustaja
Vihreät

www.kasvi.org

%d bloggaajaa tykkää tästä: