h1

Jussi Salonranta

Kelpaamattomat vanhemmat

Hallituksen esitys hedelmöityshoidoista ja isyyslain muuttamisesta saa poliitikot puhumaan aivan järjettömyyksiä. Laki lasten teosta ydinperheeseen – näinhän moni nykyisistä kansanedustajistamme haluaisi lain kirjata, mutta tässä he ovat väärässä. Lainsäätäjän tulisi edistää perheiden hyvinvointia ja turvata perheiden autonomia päättää omista asioistaan. Lainsäätäjiemme käsitys yhdestä, ainoasta oikeasta perhemallista on kaukana perheiden kasvatustyön yhteiskunnallisesta tukemisesta.

Lakiesityksen ydin on sosiaalisuudessa – perheiden tukemisessa. Suomalainen perhemalli on muuttunut vuosikymmenien ajan, eikä voida puhua yhdestä ylivoimaisesta perhetyypistä. Yksinhuoltajaperheiden määrä on huomattava, samoin kahden naisen perustamiin perheisiin on syntynyt jo satoja lapsia. Kun lainsäätäminen hedelmöityshoidoista on viivästynyt kymmeniä vuosia, on yhteiskunta ja ihmiset valinneet omat tiensä. Lainsäätäjät ovat myöhässä, jos he haluavat vaikuttaa siihen millaisia perheitä Suomessa elää. Rajaavan lakivaliokunnan mietinnön hyväksyminen tarkoittaa samalla näiden ei-ydinperheiden mitätöintiä ja on signaali näiden perheiden lapsille, että heidän olemassaolonsa on yleisesti ei-toivottua – vaikka vanhemmille he olisivat kuinka tärkeitä ja rakkaita.

Lain terveydellinen vaikutus on se, jolla voidaan vaikuttaa tulevaisuuteen ja edistää eritoten naisten ja lasten hyvinvointia. Nykyinen monimuotoinen perhe-elämä ei katoa rajaavankaan lakiesityksen hyväksymisen myötä, ovat vaikutukset lähinnä terveydellisiä. Lain tulee turvata naisten pääsy terveydenhuoltoon riippumatta täysin laillisista parisuhdemuodoista tai parisuhteettomuudesta. Vain terveydenhuollon ammattilaisten avulla voidaan turvata terveellinen lapsenteko niille naisille, jotka eivät elä miehen kanssa. Kolmasosaa heteroparien lapsettomuudesta ei pystytä perustelemaan lääketieteellisin syin. Pitäisikö näidenkin parien hoidoista saada pois Kela-korvaus?

Olisi todella erikoista kieltää osalta naisista hedelmöityshoito samaan aikaan, kun terveydenhuollon tärkeys korostuu yleisenä kilpailukykytekijänä ja Suomessa tulee täyteen 100 vuotta yhtäläisestä äänioikeudesta.

Jussi Salonranta
puheenjohtaja, Kokoomusopiskelijat
http://www.jussisalonranta.fi

%d bloggaajaa tykkää tästä: